Om oss

Kennel Wild Thunderbolt´s finns i sörmland. Jag som har uppfödningen heter Ewelina. Min uppfödning sker endast i lite skala och jag fick min första kull hösten 2012.


 


Jag är uppväxt på landet med hästar, katter & hundar. Vi har i princip alltid haft en hund hemma, även många av mina vänner och inom familjen finns det hundar. Jag har gått Djurvårdarutbildningen på Öknaskolans Naturbruksgymnasium i Tystberga.


Jag har gått instruktörsutbildning för Åsa Ahlbom, vilket har lett till att jag tillsammans med Miranda på Svart vit Hund, håller i valpkurser på Vingåkers Hundklubb vår och höst. Vi har även tillsammans hållit i privata kurser på begäran, som inte ingått i hundklubbens kursutbud.


Med de hundar jag har hemma försöker jag vara så aktiv som möjligt, Vilja tränas just nu i viltspår, och väntar på att klubben ska bestämma ett datum för anlagsprov. Hundarna är också en viktig del i familjen, de följer ofta med på våra utflykter och andra påhitt vi kan tänkas komma på.


En stor del av träningen jag lägger ned handlar mycket om att få hundarna trygga i situationer som andra hundar inte klarar av. Miljöträningen börjar tidigt, men endast korta lektioner som senare byggs vidare. Det gäller att även individanpassa träningen, eftersom ingen hund är den andra lik. Resultatet av all träning blir man varse sedan när det väl gäller. Vilja och Artemis var med uppe i Stockholm när Prinsessan Madeleine och Chris gifte sig, vi åkte tunnelbana, träffade en massa folk, åt mjukglass i gamla stan och tittade på kortegen. Inget av det kunde ha gått om jag inte lagt ned den tid och energi jag gjorde på att lära hundarna att vara trygga och positiva, och framförallt, kunna koppla av trots att det är stoj och stim runt om kring.


Jag lägger också mycket vikt vid att förklara för valpköparna att jag vill att valpen träffar många sorters olika hundar, korthåriga, långhåriga, små, stora, ljudliga osv. Det betyder inte att du som valpköpare ska släppa fram din valp till allt och alla, då hundar överhuvudtaget inte har något behov av att hälsa på andra hundar, utan att det räcker med de fåtal utvalda lekkompisar som hunden redan har. Men när valpen är ung gäller det att den får lära sig hundens språk, och olika hundraser har olika språk beroende på hur de är uppbyggda. Samma princip gäller förstås människor, folk med rullatorer, med käppar eller som går konstigt, valpen behöver inte fram och hälsa, det räcker med att stå på avstånd och titta. Blir valpen väldigt intresserad, avled med godis och gå därifrån.


Det amstaffägare också bör tänka på, är att våran ras rör sig ganska så stelt, och gärna tar ögonkontakt med andra hundar vid promenader etc. Andra hundar kan reagera ganska starkt på det kroppsspråket, då stirrande blick är ett hot, stela och långsamma rörelser ett tecken på förestående attack. Vår ras kan inte hjälpa att den är byggd som den är, och att andra hundar inte är lika tränade i kroppspråket hos andra hundar. Men det är enkelt att visa hänsyn, från båda sidor.
Eldah, Harry, Artemis, Märta, Thea, Vilja

Wild Thunderbolt´s Kennel © 2018